![Zdjęcie wirusa HIV-1© Centers for Disease Control and Prevention](/media/lib/11/1183190923_341330-db9bf258fadcc799617d74e1d5fcd01f.jpeg)
Walka z pasożytem idealnym
7 stycznia 2009, 00:52W jaki sposób nasze organizmy zwalczają atak retrowirusów?
![](/media/lib/333/n-palaczmarihuany-4615f06b202e63a651a2be8c4c9c5191.jpg)
Marihuana zmienia DNA spermy
21 grudnia 2018, 12:20Badania przeprowadzone na Duke University wskazują, że THC powoduje zmiany epigenetyczne w spermie. Eksperymenty na szczurach oraz badania z udziałem 24 mężczyzn wykazały, że THC wpływa na dwa ważne szlaki sygnałowe i zmienia metylację DNA. Naukowcy jeszcze nie wiedzą, czy zmiany te wpływają na potomstwo mężczyzny zażywającego marihuanę.
![](/media/lib/107/n-muszka-owocowa-f6119525225907602dd4a8a850de420b.jpg)
Wyhodujmy sobie liczącą muszkę...
16 lipca 2012, 09:56Kanadyjsko-amerykański zespół wyewoluował populację muszek owocowych, które potrafią liczyć.
![](/media/lib/584/n-dziewczyna-d74fa1999f6a9d67f6e23c3b4863066f.jpg)
Geny powodujące przybieranie na wadze, przyspieszają dojrzewanie u dziewczynek
9 lipca 2024, 10:30Wiele genów, poprzez spowodowanie przybierania na wadze, może przyspieszać termin pierwszej miesiączki u dziewcząt. To zaś może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych w późniejszym życiu, mówi profesor John Perry z University of Cambridge. Jest on członkiem międzynarodowego zespołu naukowego, który przeprowadził największe z dotychczasowych badań nad wpływem różnych wariantów genów na dojrzewanie dziewcząt.
![Palona kawa© MarkSweep](/media/lib/1/1170859322_817917-b136865e6c6b3c5d30731eed2f7ea034.jpeg)
Zidentyfikowano geny wpływające na jakość kawy
7 lutego 2007, 14:35Chcąc zachować dochody, wytwórcy kawy pracują nad ulepszeniem swojego produktu. Aby to zrobić, trzeba jednak pogłębić wiedzę o biologii gatunku: kwitnieniu, dojrzewaniu owoców itp. To one wpływają bowiem na cechy ziaren.
![](/media/lib/239/n-plastik-980c45ae8f7991ea0757f1440361b7f0.jpg)
Zastępnik bisfenolu A również nie jest bezpieczny
4 lutego 2016, 12:30Gdy badania na zwierzętach pokazały, że stosowany w tworzywach sztucznych bisfenol A (BPA) wiąże się z wczesnym dojrzewaniem i wzrostem zachorowań na raki piersi i prostaty, wielu producentów zastąpiło go bisfenolem S (BPS). Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazały jednak, że BPS przyspiesza rozwój embrionalny i zaburza działanie układu rozrodczego.
![](/media/lib/2/1172568038_949377-a2dd0c36e5cfeef7a7e7c27b603f9640.jpeg)
Bakteria z wbudowanym termometrem
22 maja 2009, 19:59Co może zrobić bakteria, gdy do ataku na organizm człowieka jest jej potrzebne białko, które niewiele później okazuje się idealnym celem dla układu odpornościowego? Badania nad bakteriami spokrewnionymi z mikroorganizmem powodującym dżumę wykazały, że doskonałym rozwiązaniem jest "ukrycie" newralgicznej proteiny zaraz po wniknięciu do ciała gospodarza.
![](/media/lib/337/n-svalbard-6eafb4de3a69bb49d8056726e3a04cd3.jpg)
Gen wielolekooporności znaleziony w dziewiczej Wysokiej Arktyce
29 stycznia 2019, 05:19W jednym z ostatnich dziewiczych miejsc na Ziemi - w zatoczce Kongsfjorden na zachodnim wybrzeżu Spitsbergenu - w glebie odkryto gen wielolekooporności blaNDM-1. Naukowcy sądzą, że dostał się tam z odchodami migrujących ptaków czy ludzi.
![](/media/lib/87/n-388889060_6f8f435ec6-752cccf17890f6fc5ccec76d5666e29f.jpg)
Antybiotyki prowadza do otyłości?
23 sierpnia 2012, 11:16Hipoteza mówiąca, że antybiotyki mogą przyczyniać się do otyłości zyskała mocne poparcie w postaci wyników dwóch badań naukowych. Jedno z nich wykazało, że u myszy, którym podawano antybiotyki, wystąpiły znaczące zmiany w populacji zasiedlających ich ciała mikrorganizmów odpowiedzialnych za przetwarzanie żywności i procesy metaboliczne
![](/media/lib/8/1179914511_389000-767a39ca8cb77a26386d1825bb361f45.jpeg)
Helicobacter pylori kochają sól
23 maja 2007, 09:53Dieta z dużą zawartością soli wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wrzodów żołądka. Dwa regulujące zjadliwość geny Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnych za to schorzenie, stają się bardziej aktywne w obecności wysokich stężeń tej substancji.